Followers

Monday, December 26, 2011

CINTA ANTARA KITA 2


BAB 2
“Hmmm…yela-yela,aku pergi..nanti aku ajak siti sekali.alaa,kau suka kat siti kan??tu yang kau suruh aku ajak Siti…aku tau kau suka dia la Nazim.hari-hari aku nampak kau dok pandang-pandang dia..megaku je la Nazim oii”..nabila bersetuju dan meyindir Nazim.
Nazim memandang Nabila dengan segihan yang semakin lebar sehingga menampakkan sususan giginya yang putih bersih ituu.dia menganggukan kepalanya.

“Malam ni dekat restoran Warisan tau,pukul 8.30 malam.aku dan Ecam tunggu dekat sana.jangan lambat dan jangan lupa ajak siti sekali”.Nazim memberitahu Nabila dan seraya bagun bergerak meninggalkan nabila untuk kembali duduk di tempatnya.

Nabila hanya tersenyum mendengar kata-kata Nazim.dia memikirkan apakah yang akan berlaku pada malam ni??beragan daN terus beragan.

Selang 10 minit,Kuliah dimulakan oleh prof Sufian.nabila dan student yang lain menumpukan sepunuh perhatian setiap kata-kata prof sufian..selepas dua jam,kuliah ditamatkan..Nabila bangun dan melihat jam sudah menunjukkan pukul 5.30 petang.Dia dan Siti bergegas pulang ke ruma sewa mereka untuk mendirikan solat asar.nabila menumpang kereta Siti kerana Siti mempunyai kereta dan kebetulan  mereka tinggal serumah.dalam perjalanan pulang,Nabila memberitahu Siti akan pelawaan ecam dan Nazim.Siti bersetuju untuk menerima pelawaan makan  malam itu.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Selesai solat maghrib,Nabila bersiap-siap untuk makan malam bersama Ecam.Dia memakai sehelai kemeja bewarna pink dan berseluar jeans putih yang tidak terlalu ketat.dia mencapai selendang bewarna pink sama seperti kemeja yang dipakainya dan  melilitkan selendang tersebut dengan kemas  di kepalanya.Nabila melihat cermin,dia mencalitkan pelambab bibir bewarna pink untuk megelakkan biirnya kering.Dia sememangnya tidak memerlukan gincu kerana bibirnya sudah cukup pink-pink .dia memamakai bedak asas untuk tampak lebih segar..Baginya itu sudah memadai.Wajahnya yang sudah sememagnya putih dan bersih itu tidak memerlukan solekan yang tebal..Dia tersenyum puas melihat penampilannya di cermin. ‘Ok,cun la !’.Nabila berbisik sendiri.

 "Dah cantik dah cik Nabila oii," sindir Siti. Nabila mencebik.dan dia berjalan keluar dari bilik dan bergerak ke ruang tamu.Siti yang sudah siap hanya tersengih-sengih melihat penampilan rakannya itu.

“Amboi,cantiknya kau malam ni nabila!,.nak megorat Ecam la tu”.hah.Siti ketawa kuat.Nabila malarikan tangannya dan megetip lengan rakanya yang berada dihadapanya.

“Ouh!sakit la”.marah Siti.Nabila hanya membalas dengan ketawa yang kuat dan menaikkan thumbs up .
Siti mecebirkan bibirnya tanda protes terhadap Nabila.Nabila hanya memandang Siti yang memprotes dan berlalu ke luar rumah.Siti mengikutnya dari belakang..Nabila meyarung  wedges putihnya manakala Siti memakai wedges hitamnya yang sama warna dengan tudungnya..Mereka berdua nampak ringkas dan kemas.

“Oke,da ready??Jom.karang lambat lak”.ujar Siti .Nabila memboloskan dirinya didalam kereta Myvi hitam kepuyaan Siti dan duduk disebelah pemandu..Siti menghidupkan enjin kereta da memulakan perjalanan ke restoran Warisan yang hanya mengambil masa  30 minit untuk sampai.


Tepat jam 8.30 malam,Nabila dan Siti sampai di destinasi.mereka turun dari kereta dan bergerak masuk ke dalam restoran warisan,.Mata mereka melilau mencari kelibat ecam dan Nazim.nabila menyiku Siti dan menjuihkan bibirnya ke arah Ecam dan Nazim yang tidak meyedari kehadiran mereka.Mereka begerak mendapatkan dua jejaka tampan itu..

Sementara itu,Ecam dan Nazim resah menunggu kedatangan Nabila dan Siti.

“Mane ni dieorang??kau da cakap belum dengan nabila tadi nazim??die konfem datang ni”??ujar Ecam yang  resah dari tadi.

“Relaks la bro.cool oke.hal kecik je ni..bende boleh settle kan.aku da cakap dengan Nabila tadi  mase dekat kelas..die konfem datang.aku suruh die ajak Siti sekali.hehe.boleh aku usha die.alaaa,biase la perempuan,kene make up dulu.touch up apa-apa yang patut.macam la kau tak kenal perempuan.sabar oke.sabar itu separuh dari iman”.Nazim menenagkan hati Ecam yang gundah gulana itu..

“Asslammualaikum”.tegur satu suara dibelakang mereka.Nazim dan Ecam pantas menoleh kebelakang  untuk melihat empunya suara merdu yang memeberi salam kepada mereka.Ecam terkejut melihat gadis dihadapanya.Matanya tidak berkelip melihat Nabila yang kelihatan cantik dan anggun walaupun berpakaian ringkas.

"Walaikumsalam".serentak Nazim dan Ecam menjawab.

‘Cantiknya dia malam ni’.puji Ecam didalam hati.mulutnya menjawab salam dengan perlahan.

‘Woo.handsome gile mamat ni.terpikat aku.pak cik!nape pakai handsome-handosme malam ni??karang ada yang tak nak balik ni karang.sape yang susah??pak cik jugak an..huhu’.bicara nabila didalam hati.Dia tidak lepas memandang ecam yang hanya memakai seluar jeans biru dan t shirt polo putih.nampak ringkas.Haruman dashing yang dipakinya menusuk ke rongga hidung. 

“Silakan duduk Nabila,Siti”.Nazim mempersilakan gadis tersebut duduk.

Siti megambil tempat dihadapan Nazim supaya dapat memberi  peluang kepada Nabila duduk dihadapan Ecam.Nabila tiada pilihan lain melainkan duduk di hadapan mamat handsome idaman hatinya itu.Dia menarik kerusi di sebelah Siti dan melabuhkan punggungnya.Dia menghadiahkan senyuman terpaksa kepada Ecam.Dia tidak selesa dalam kedudukan bergitu tetapi dia malas untuk membantah.Sebenarnya die bukan la malas sangat,cuma malu tapi mahu je.

“Errr,kita oder makan dulu nak??”soal Ecam sambil  melambai kepada pelayan restoran. Pelayan lelaki  itu bergerak ke meja mereka berempat.Dia menghulurkan menu kepada gadis dan pemuda di hadapannya.

“Nabila nak makan apa??soal Ecam dengan senyuman menghiasi bibir merahnya.Nabila terpana melihat senyuman itu sehingga dia tidak sedar bahawa dia diperhatikan oleh Nazim dan Siti.soalan Nazim dibiarkan tanpa jawapan.

“Bagi kitaorang nasi goreng ikan masin  dan tea o ais limau 2”.dengan pantas Siti menjawab bagi pihak dirinya dan Nabila .

Nazim memandang ke arah pelayan tersebut.

“Nasi goreng ikan masin dua,nasi goreng kampong dua jugak.air pula,teo ais limau 2 dan teh ais 2”.Nazim meberitahu pelayan lelaki tersebut.Pelayan leleki itu beredar ke dalam ruang memasak
.
Suasana memjadi sunyi sepi tanpa sepatah kata dari mereka berempat..Keadaan ni berlangsung sehingga makanan mereka sampai.mereka menikmati hidangan dihadapan mereka tanpa megeluarkan sepatah suara..Hanya mata Ecam sahaje  yang merenung tajam wanita dihadapannya.

Setelah selesai menikmai hidangan,Nabila terlebih dahulu meminta izin untuk pulang .Dia tidak sanggup berlama di situ.Tidak sanggup melihat senyuman Ecam dan panahan mata lelaki itu.tetapi tidak disangka,Nazim lebih pantas memohon untuk beredar dari situ bersama Siti.

“Siti,jom teman saya kejap .saya nak beli buku sikit la dekat mph.tapi naik kereta awak la.Tadi saya tumpang Ecam mase nak datang  sini”.tanpa menunggu sebarang jawapan ,Nazim menarik lengan Siti supaya wanita itu mengikutnya.niat Nazim hannya untuk membiarkan Ecam mejalankan misi untuk mencucuk jarum..Dia tahu bahawa sahabatnya itu meyukai  nabila rakan sekelasnya itu.Dia megeyitkan matanya kearah Ecam untuk membri isyarat .Ecam hanya tersenyum tanda faham isyarat dari Nazim.

“Dah tu,macam mana aku nak balik”??tanya Nabila separuh menjerit sambil berdiri  ke arah Nazim dan siti yang sedang menghala ke arah pintu restoran..Eazim berpaling dengan segihan lebar,dia menkelip-kelipkan matanya dan  menjuihkaan bibirnya ke arah Ecam dan dia pantas berlalu pergi..Nabila membuntangkan matanya dek kerana terkejut.

“Jom”.ajak Ecam yang sudah berdiri di sebelahnya..Nabila berpaling dan melihat Ecam sudah sudah jalan kehadapan meninggalkan dirinya  yang masih terkejut.Nabila megikut ecam sehingga tiba di kereta vios silver milik lelaki itu.


p/s:maaf jika banyak slah ejaan dan huruf besar dan huru kecil..maybe saye x perasaan..bab ni x menarik,insya-Allah bab 3 menarih..thx ye spe yang membace...

Friday, December 23, 2011

CINTA ANTARA KITA







      CINTA ANTARA KITA                                            
  BAB 1
Nabila membelek-belek buku di rak. Buku programming yang  dicarinya masih belum dijumpai.Dia melangkah ke rak sebelah.Bibirnya mengukir senyuman  apabila melihat buku yang dicarinya berada di situ . apabila tanganya  mahu mencapai buku  di rak tersebut,ada tangan lain juga membuat perkara yang sama.Nabila menoleh ke sisi untuk melihat milik siapakah tangan yang ingin mengambil buku yang dicarinya tadi.
.
‘Siapa pula mamat handsome ni?tak nampak ke aku pegang buku ni dulu’.bisik Nabila sendiri.


Lelaki di sisi Nabila menoleh apabila die merasakan bahawa dirinya dilihat oleh seseorang.Dia menghadiahkan senyuman kepada Nabila. ‘Alamak,die senyum dekat aku lak.fulamak,senyuman die boleh buat aku cair la.Ni yang buat iman aku tergugat ni.cool Nabila,jangan tergoda.oke,cepat ambil buku tu pastu kau blah,karang tak pasal-pasal kau tergoda’.hati Nabila berbicara.

"Err..awak nak pinjam ke buku tu?" soal lelaki itu sambil memandang Nabila yang masih tercegat memandangnya sambil tangan memegang buku. Nabila tersentak. Dia senyum sendiri. ‘Kantoi la pulak aku tenung anak bujang orang ni’.gumam Nabila.  

  “Aah.saya ada exam minggu depan,tu yang nak buat ulang kaji sikit”.Nabila membalas sambil matanya  memandang bibir lelaki tersebut yang tersenyum dari tadi.



‘Cantiknya bibir dia..warna pink dan nipis pulak tu.mesti tak merokok ni.kawan-kawan aku cakap kalau bibir orang lelaki warna merah atau pink bermakna tak merokok.eh,dia ada dimple la.alalala,sweetnya’.Bisik Nabila 

“Oh,yeke??saya pon nak pinjam buku tu jugak.Tapi,awak pinjam la dulu buku tu.saya tak kisah.lagipon,bukan saya yang nak guna buku tu tapi kawan saya’’kata lelaki tersebut sambil memandang perempuan bertudung di sebelahnya.



‘Comel jugak perempuan ni kan.kulit putih,mata bulat dan yang paling penting ada tahi lalat di bawah bibir belah kiri die.Hmm,muka die bersih,tak ada jerawat pon.krim pe die pakai ek??ah,x penting.muka aku pon bersih gak’.bisik hati kecil lelaki itu.

“Betol ni awak tak kisah??terima kasih ye awak sebab bagi saya pinjam dulu.Nanti bila saya da abis ulangkaji ,saya bagi dekat awak’’.Nabila berkata sambil matanya tak lepas memandang wajah kcak lelaki itu. 

‘Ehhh,!baiknya mamat handsome ni .Aku bagi mamat ni 10 markah la.awak,saya tegah puji awak ni.kalau awak dengar,mesti awak suka.huhu’.puji Nabila diam-diam.

Belum sempat lelaki itu ingin menjawab,satu suara garau meyergah mereka dari belakang.

“Wei Ecam!,kau da jumpa belum buku yang aku suruh kau cari tu”??tanya Nazim sambil menepuk bahu rakannya itu.


Matanya memandang perempuan di sebelah Ecam,‘macam kenal je perempuan ni??sape ye??eh,ni kan Nabila.budak satu kelas dengan aku’.tanya Nazim didalam hati dan dijawab sendiri olehnya. 

“Nabila!kau buat pe dekat sini ??nak pinjam buku untuk exam minggu depan ke”??tanya Nazim “Pape pon,aku nak kenal kan kau dengan kawan aku ni,Hisyam,.die ni kawan sampai mati aku.kira BFF aku la.best friend forever gitu.die amik course chemical engineering  kat sini.tadi aku suruh die tolong cari buku programming.aku pon  nak study jugak tok exam minggu depan..huhu”.terang Nazim sekali gus memperkenalkan mamat handsome merangkap BFFnye itu kepada Nabila.





‘Oh,Hisyam nama mamat handsome depan aku ni.kena la tu,nama pon sedap,handsome pon ye.hmmm,meh aku cite pasal die,.badan die sasa woo..tinggi pon tinggi.aku ni paras bahu dia je.muka pon ala-ala korea.konfem!mesti ramai peminat die ni.ada awek tak eh??awak,saya nak isi boring jadi awek awak boleh??saya tengah angau gile kat awak ni.alahai,awak pakai ubat gune-gune ke ni sampai saya asyik dok puji awk dari tadi ni. Nazim pon ni satu,asal la tanye soalan bodoh kat aku.da nama pon aku dekat perpustakaan,mesti la pinjam buku ,tak kan nak beli sayur pulak’.bicara hati Nabila.

“Hmmmmm..aah.aku nk pinjam buku sikit”.jawab Nabila. Seraya tersenyum.Nabila memandang ke arah Ecam yang masih melihat dirinya.


‘Amboi mamat ni,tak berkelip mata tengok aku.aku tau la aku ni cantik plus comel,tak payah la tenung-tenung aku macam tu..karang kalau kau jatuh cinta kat aku,aku tak tu ye cik abang.huhu.harap-harap la kau jatuh cinta dekat aku’.nabila dengan gedik memuji dirinya sendiri. Hormonnya menjadi tidak keruan. seperti baru tersedar.


Dia mengingatkan dirinya kembali. ‘ek,helo nabila!kau jagan beragan oke.cik hisyam yang handsome depan kau ni tak kan jatuh hati dekat kau la.!sedar skit. die konfem da ada awek punye .setakat muka macam kau ni,bersepah la kat tepi jalan tu’.hati Nabila mengingatkan dirinya.


“Betul!aku patut sedar yang aku tak layak untuk die”.bibir nabila megukir bicara yang hanya mampu didengari oleh dirinya sendiri.

“Awak  cakap ape tu??tengah megumpat saya ke”??tanya Ecam sambil menghadiahkan senyuman manis kepada Nabila.


‘Alaaa,nape die senyum dekat aku lagi??da nak tercabut jangtung aku da ni.silap-silap aku pengsan kat sini.sape nak angakat??kalau  die nak angkat,aku oke je.!eh,kalau aku pengsan depan dia.jatuh la air muka aku.oh tidak!itu tak mungkin terjadi pada diriku ini’.Nabila berkata didalam hati


.
“Errrr,mana ada saya cakap apa-apa la awak.awak silap dengar ni.betul,saya tak cakap apa-apa. hmmm..tak pe la,saya pergi dulu.ada kerja sikit.nanti buku ni saya bagi oke.saya pergi dulu.assalamualaikum”.balas Nabila sambil matanya memandang lantai kerana tidak sanggup melihat senyuman menggoda Ecam.



‘Lebih baik aku blah sekarang’.nabila meninggalkan Ecam dan Nazim di situ


“Waalaikumsalam”jawab nazim dan ecam serentak.mereka memandang Nabila yang sedang berlalu pergi.



Tanpa sedar,Ecam megukir seyuman yang sukar untuk ditafsir. ‘Aku suka kat kau Nabila.kau akan jadi milik aku’.tekat hati Ecam.


………………………………………………………………………………………………………………


Nabila melangkah masuk ke kelas. Dia memeluk kemas buku di dada. Matanya terpandang Nazim yang sedang tunduk menghadap telefon bimbit. Nabila mengambil tempat. Rakannya Siti turut duduk di sebelahnya. Baru Nabila mahu membuka buku, ada seseorang melabuhkan punggung di sebelahnya. Nabila mengangkat muka. Nazim sedang tersengih-sengih.

"Ecam kirim salam," ujar Nazim dengan sengihan lebar. Nabila tersenyum lebar.


Wow! mamat semalam kirim salamlah. Nabila menjawab salam perlahan. Nazim masih tersengih-sengih macam kerang busuk.
 
  "Ecam tanya, kau free tak malam ni?" soal Nazim.

"Kenapa pula?" Nabila mengerut dahi.

 "Dia nak ajak kau pergi makan. Jangan risau, bukan pergi berdua. Aku ada temankan. Kau ajaklah Siti sekali," sambung Nazim...

‘Bestnye!,mamat handsome semalam ajak aku pergi makan malam  la..nak pergi ke tak nak ni??alaaah,pegi je la,.mane la tau kot-kot die nak bagi tau aku yang die suka kat aku pulak kan..huhu..untung la aku’.nabila membuat andaian sendiri..
“Please ..pergi ea..????aku harap sangat…pergi tau??”..pinta nazim dengan berharap..




p/s:saya budak baru belajar...maaf jike ad silap..mohon teguran ye untuk saya dapat perbaiki kelemahan saya..trime kasih sudi membace..

Tuesday, December 6, 2011

kepada peminat2 novel ! hehe

assalamualaikum semua..
oke,tajok kat ats tu nampk kan???hehe..sebnanye sy cume nk promote satu novel ni...




JODOH KAU & AKU
ISBN 978-967-365-096-5
Sem. Malaysia RM18
Sabah/Sarawak RM21

Natasya, gadis yang mahu berdiri di atas kaki sendiri, akhirnya menurut kehendak papanya untuk bekerja di syarikat keluarga demi menjaga hati seroang ayah. Namun, baru beberapa ketika dia bekerja di situ, dia sudah terlibat dalam satu masalah yang melibatkan kakaknya, Hana.

“Saya nak cakap yang saya nak berkahwin dengan Hana punya adik, Natasya.”

Sebaris ayat itu telah menyebabkan Natasya menjadi suri kepada seorang lelaki yang langsung tiada kaitan dengan dirinya. Namun, itulah yang dikatakan jodoh. Antara mahu dengan tidak, Natasya sedia menerima apa pun takdirnya.

Ashraf, lelaki biasa yang punyai rahsia tersendiri. Hanya mahu dikenali sebagai seorang peguam yang makan gaji. Tidak lebih daripada itu. Namun pekerjaannya dipandang rendah oleh bapa kekasih hati. Dan disebabkan itu, dia nekad mengahwini Natasya atas alasan tersendiri.

Natasya dan Ashraf, dua insan yang tidak mengenali sebelum ini terpaksa duduk serumah, menjalankan rutin rumah tangga seperti pasangan lain. Namun akan adakah rasa sayang yang bakal terbit dalam diri mereka? Mampukah Natasya meletakkan Ashraf di hatinya? Permasalahan apa yang Hana lakukan sehingga melibatkan Natasya? Siapa Ashraf yang sebenarnya? Masih adakah jodoh antara Ashraf dan Natasya?