Followers

Friday, December 23, 2011

CINTA ANTARA KITA







      CINTA ANTARA KITA                                            
  BAB 1
Nabila membelek-belek buku di rak. Buku programming yang  dicarinya masih belum dijumpai.Dia melangkah ke rak sebelah.Bibirnya mengukir senyuman  apabila melihat buku yang dicarinya berada di situ . apabila tanganya  mahu mencapai buku  di rak tersebut,ada tangan lain juga membuat perkara yang sama.Nabila menoleh ke sisi untuk melihat milik siapakah tangan yang ingin mengambil buku yang dicarinya tadi.
.
‘Siapa pula mamat handsome ni?tak nampak ke aku pegang buku ni dulu’.bisik Nabila sendiri.


Lelaki di sisi Nabila menoleh apabila die merasakan bahawa dirinya dilihat oleh seseorang.Dia menghadiahkan senyuman kepada Nabila. ‘Alamak,die senyum dekat aku lak.fulamak,senyuman die boleh buat aku cair la.Ni yang buat iman aku tergugat ni.cool Nabila,jangan tergoda.oke,cepat ambil buku tu pastu kau blah,karang tak pasal-pasal kau tergoda’.hati Nabila berbicara.

"Err..awak nak pinjam ke buku tu?" soal lelaki itu sambil memandang Nabila yang masih tercegat memandangnya sambil tangan memegang buku. Nabila tersentak. Dia senyum sendiri. ‘Kantoi la pulak aku tenung anak bujang orang ni’.gumam Nabila.  

  “Aah.saya ada exam minggu depan,tu yang nak buat ulang kaji sikit”.Nabila membalas sambil matanya  memandang bibir lelaki tersebut yang tersenyum dari tadi.



‘Cantiknya bibir dia..warna pink dan nipis pulak tu.mesti tak merokok ni.kawan-kawan aku cakap kalau bibir orang lelaki warna merah atau pink bermakna tak merokok.eh,dia ada dimple la.alalala,sweetnya’.Bisik Nabila 

“Oh,yeke??saya pon nak pinjam buku tu jugak.Tapi,awak pinjam la dulu buku tu.saya tak kisah.lagipon,bukan saya yang nak guna buku tu tapi kawan saya’’kata lelaki tersebut sambil memandang perempuan bertudung di sebelahnya.



‘Comel jugak perempuan ni kan.kulit putih,mata bulat dan yang paling penting ada tahi lalat di bawah bibir belah kiri die.Hmm,muka die bersih,tak ada jerawat pon.krim pe die pakai ek??ah,x penting.muka aku pon bersih gak’.bisik hati kecil lelaki itu.

“Betol ni awak tak kisah??terima kasih ye awak sebab bagi saya pinjam dulu.Nanti bila saya da abis ulangkaji ,saya bagi dekat awak’’.Nabila berkata sambil matanya tak lepas memandang wajah kcak lelaki itu. 

‘Ehhh,!baiknya mamat handsome ni .Aku bagi mamat ni 10 markah la.awak,saya tegah puji awak ni.kalau awak dengar,mesti awak suka.huhu’.puji Nabila diam-diam.

Belum sempat lelaki itu ingin menjawab,satu suara garau meyergah mereka dari belakang.

“Wei Ecam!,kau da jumpa belum buku yang aku suruh kau cari tu”??tanya Nazim sambil menepuk bahu rakannya itu.


Matanya memandang perempuan di sebelah Ecam,‘macam kenal je perempuan ni??sape ye??eh,ni kan Nabila.budak satu kelas dengan aku’.tanya Nazim didalam hati dan dijawab sendiri olehnya. 

“Nabila!kau buat pe dekat sini ??nak pinjam buku untuk exam minggu depan ke”??tanya Nazim “Pape pon,aku nak kenal kan kau dengan kawan aku ni,Hisyam,.die ni kawan sampai mati aku.kira BFF aku la.best friend forever gitu.die amik course chemical engineering  kat sini.tadi aku suruh die tolong cari buku programming.aku pon  nak study jugak tok exam minggu depan..huhu”.terang Nazim sekali gus memperkenalkan mamat handsome merangkap BFFnye itu kepada Nabila.





‘Oh,Hisyam nama mamat handsome depan aku ni.kena la tu,nama pon sedap,handsome pon ye.hmmm,meh aku cite pasal die,.badan die sasa woo..tinggi pon tinggi.aku ni paras bahu dia je.muka pon ala-ala korea.konfem!mesti ramai peminat die ni.ada awek tak eh??awak,saya nak isi boring jadi awek awak boleh??saya tengah angau gile kat awak ni.alahai,awak pakai ubat gune-gune ke ni sampai saya asyik dok puji awk dari tadi ni. Nazim pon ni satu,asal la tanye soalan bodoh kat aku.da nama pon aku dekat perpustakaan,mesti la pinjam buku ,tak kan nak beli sayur pulak’.bicara hati Nabila.

“Hmmmmm..aah.aku nk pinjam buku sikit”.jawab Nabila. Seraya tersenyum.Nabila memandang ke arah Ecam yang masih melihat dirinya.


‘Amboi mamat ni,tak berkelip mata tengok aku.aku tau la aku ni cantik plus comel,tak payah la tenung-tenung aku macam tu..karang kalau kau jatuh cinta kat aku,aku tak tu ye cik abang.huhu.harap-harap la kau jatuh cinta dekat aku’.nabila dengan gedik memuji dirinya sendiri. Hormonnya menjadi tidak keruan. seperti baru tersedar.


Dia mengingatkan dirinya kembali. ‘ek,helo nabila!kau jagan beragan oke.cik hisyam yang handsome depan kau ni tak kan jatuh hati dekat kau la.!sedar skit. die konfem da ada awek punye .setakat muka macam kau ni,bersepah la kat tepi jalan tu’.hati Nabila mengingatkan dirinya.


“Betul!aku patut sedar yang aku tak layak untuk die”.bibir nabila megukir bicara yang hanya mampu didengari oleh dirinya sendiri.

“Awak  cakap ape tu??tengah megumpat saya ke”??tanya Ecam sambil menghadiahkan senyuman manis kepada Nabila.


‘Alaaa,nape die senyum dekat aku lagi??da nak tercabut jangtung aku da ni.silap-silap aku pengsan kat sini.sape nak angakat??kalau  die nak angkat,aku oke je.!eh,kalau aku pengsan depan dia.jatuh la air muka aku.oh tidak!itu tak mungkin terjadi pada diriku ini’.Nabila berkata didalam hati


.
“Errrr,mana ada saya cakap apa-apa la awak.awak silap dengar ni.betul,saya tak cakap apa-apa. hmmm..tak pe la,saya pergi dulu.ada kerja sikit.nanti buku ni saya bagi oke.saya pergi dulu.assalamualaikum”.balas Nabila sambil matanya memandang lantai kerana tidak sanggup melihat senyuman menggoda Ecam.



‘Lebih baik aku blah sekarang’.nabila meninggalkan Ecam dan Nazim di situ


“Waalaikumsalam”jawab nazim dan ecam serentak.mereka memandang Nabila yang sedang berlalu pergi.



Tanpa sedar,Ecam megukir seyuman yang sukar untuk ditafsir. ‘Aku suka kat kau Nabila.kau akan jadi milik aku’.tekat hati Ecam.


………………………………………………………………………………………………………………


Nabila melangkah masuk ke kelas. Dia memeluk kemas buku di dada. Matanya terpandang Nazim yang sedang tunduk menghadap telefon bimbit. Nabila mengambil tempat. Rakannya Siti turut duduk di sebelahnya. Baru Nabila mahu membuka buku, ada seseorang melabuhkan punggung di sebelahnya. Nabila mengangkat muka. Nazim sedang tersengih-sengih.

"Ecam kirim salam," ujar Nazim dengan sengihan lebar. Nabila tersenyum lebar.


Wow! mamat semalam kirim salamlah. Nabila menjawab salam perlahan. Nazim masih tersengih-sengih macam kerang busuk.
 
  "Ecam tanya, kau free tak malam ni?" soal Nazim.

"Kenapa pula?" Nabila mengerut dahi.

 "Dia nak ajak kau pergi makan. Jangan risau, bukan pergi berdua. Aku ada temankan. Kau ajaklah Siti sekali," sambung Nazim...

‘Bestnye!,mamat handsome semalam ajak aku pergi makan malam  la..nak pergi ke tak nak ni??alaaah,pegi je la,.mane la tau kot-kot die nak bagi tau aku yang die suka kat aku pulak kan..huhu..untung la aku’.nabila membuat andaian sendiri..
“Please ..pergi ea..????aku harap sangat…pergi tau??”..pinta nazim dengan berharap..




p/s:saya budak baru belajar...maaf jike ad silap..mohon teguran ye untuk saya dapat perbaiki kelemahan saya..trime kasih sudi membace..

4 comments:

  1. Nad.. akhirnya dapat juga akak baca.. congrate sis.. akak cuma nak komen sikit ek.. akak pun bukannya penulis yang hebat tapi kita sama2 share ya.. hihihi...

    1) setiap kali masuk dialog baru, selang sebaris supaya tak nampak macam bercampur. senang sikit nak baca.

    2)Nama dengan permulaan ayat guna huruf besar.

    minta maaf kalau akak komen lebih2 pula.. hihihi.. akak doakan nad berjaya dlm dunia penulisan.. biar slow2 tapi jangan putus asa.. ^^

    ReplyDelete
  2. selamat memasuki dunia menulis... (>,<)v

    akak nak gtau sikit...bagi spacing antara dialog..supya jelas..huhu..akak ada masalah mata sikit..hhehe... btw nice story..!

    ReplyDelete
  3. bab mengomen sunsun atur kata tu mmg betoi.. sy ni pun jenis klu baca biar cntik tersusun...overall citer menarik...
    nak nextttt...hihihiiii

    ReplyDelete
  4. thx sume...
    eppy eka:thx ye.
    nurfazila : thx kaq..
    afifah:thx kaq.akn diperbaiki lagi..

    ReplyDelete